Хранителната непоносимост - какво означава всъщност?

Храната ни доставя необходимите ни вещества: въглехидрати, протеин, мазнини, витамини и минерали.
Но някои хранителни вещества или техните метаболити могат да ни причинят оплаквания като главоболие, храносмилателни проблеми, обриви или умора.


Разберете още...

Хистаминова непоносимост

Храни, съдържащи хистамин

Хранителна непоносимост - какво всъщност означава?

Храната ни доставя необходимите ни вещества: въглехидрати, протеин, мазнини, витамини и минерали. Но някои хранителни вещества или техните метаболити могат да ни причинят оплаквания като главоболие, храносмилателни проблеми, обриви или умора. Това е известно като хранителна непоносимост. Не трябва да се бърка с хранителна алергия, при която тялото неправилно разпознава храната като заплаха и се бори с нея.

Как се появява непоносимостта към храните?

Хранителна непоносимост може да се развие, когато тялото не разполага с инструменти за обработване на хранителните елементи. Тези инструменти са ензимите. Те играят важна роля в човешкото тяло, като разграждат хранителните елементи на малки частици, защитават тялото от вредни субстанции, спомагат за лечението на рани и още много други.

И все пак при много хора има недостиг на тези ензими. За това има редица причини. Промените в начина на живот на съвременното общество, нови хранителни навици и други външни влияния могат да разкрият липсата на определени ензими. В това може да се прояви и хранителната непоносимост.

Как се проявява хранителната непоносимост?

Непоносимостта към определени храни може да се прояви по различни начини. Най-често срещани симптоми са болка в стомаха, храносмилателни проблеми като диария, запек или подуване, главоболие, мигрена, обриви, сърбеж, световъртеж, обща умора и отпадналост.

Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?

При хранителна непоносимост, организмът не може да метаболизира определени съставки в храните. При алергиите пък, имунната система се обърква. Определени съставки в храната се разпознават погрешно като "патогени" и имунната система започва да се бори с тях чрез имунна реакция, която може да се прояви в различни симптоми. Хранителната алергия се диагностицира с подходящ тест за антитела.

Типичните симптоми на хранителна алергия са подобни на тези на хранителната непоносимост:

  • воднисти очи, течащ нос, поради подуване на мукозните мембрани;
  •  задух;
  • главоболие;
  • стомашно-чревни проблеми;
  • световъртеж;
  • - сърбеж и обриви;
    и много други

Хранителната непоносимост може да се прояви по всяко време. Често, тя се развива постепенно. Оплакванията често са дозо-зависими, т.е. малки количества от съответната храна не предизвикват проблем, но след приема на големи количества и след известно време възникват симптоми.

Недостиг на ензими

Какво е недостиг на ензими?

Хранителната непонисимост възниква основно, когато тялото не разполага с необходимите инструменти да преработва храната. Затова тази непоносимост се нарича недостиг на ензими. Следващите секции обясняват какво означава това.

Каква е функцията на ензимите?

Ензимите са навсякъде в тялото: в кръвта (плазмени ензими), в клетките (клетъчни ензими) или се отделят от клетките, за да изпълнят функциите си. Те имат широкоспектърни функции: превръщат хранителните вещества в енергия или части от клетките, унищожават токсините, поети от околната среда, лекуват нараняванията и ни защитават от болести. Храносмилателните ензими са особено важни. Без тях нито витамините, нито минералите, нито хормоните могат да изпълняват функциите си. Накратко, тялото ни не може да работи без тях. Съответно, ако някой ензим липсва (по рождение или спре да се произвежда), могат да възникнат много здравословни проблеми.

Храносмилателни ензими: кратък преглед

Храносмилателните ензими са сред най-важните ензими. Както показва името им, те разграждат хранителните вещества на малки елементи. Намират се в червата, както и в слюнката, панкреаса, стомаха. Храносмилателните ензими "специализират" в разграждането на определени хранителни вещества. Например пептидазата или протеазата разгражда протеините, амилазата - въглехидратите, лактазата разгражда лактозата. Друга задача на ензимите в храносмилателната система е да не позволяват да разградим вещества, които са вредни за нас. Такъв защитен ензим е диамин оксидазата или ДАО, който разгражда постъпилият с храната хистамин.

Какви са симптомите на недостиг на ензими?

Недостигът на ензими може да се прояви по много начини. За съжаление, оплакванията са неспецифични и могат да бъдат причинени и от други проблеми. Следните симптоми могат да се отнасят до ензимен недостиг: стомашно-чревни проблеми, главоболие, мигрена, кожни промени, сърбеж, астматичен пристъп, треска, депресия, умора, хиперактивност, световъртеж, високо кръчно налягане, висока кръвна захар, увеличени липиди или неалкохолна стеатозна болест. Симптомите могат да се проявят индивидуално или в комбинация, типично след консумация на определени храни.

Как да подходим при недостиг на ензими?

Ако в ясно, че оплакванията се дължат на недостиг на определен ензим, има 2 опции. Първо, да спрете да консумирате храните, които не можете да обработвате правилно. Например, има безлактозни млечни продукти за хората с лактозна непоносимост. Обаче, не винаги е възможно да се избегне напълно консумацията на определни храни. Например, ако сте на гости, пътувате или сте на ресторант, не винаги можете да знаете какво ви е сервирано.

В такива случаи е добре да си набавите липсващите ензими. Хранителните добавки от този вид облекчават оплакванията и подобряват качеството на живот. С тяхна помощ, тези които страдат от недостиг на ензими, могат да се хранят с каквото пожелаят. Добър апетит!