Проблеми с хистамина: как се проявяват?

Чувствителността към хистамина може да се прояви по различни начини. Обичайните реакции включват стомашно-чревни оплаквания, главоболие, обриви, затруднения с дишането. Често симптомите наподобяват алергия. Тежестта на симптомите може да варира значително - от слаба хрема до силна мигрена.

Времето на проява също може да е много различно. При някои хора може да изникне рязко обрив или хрема само 10 минути след консумация на хистаминови храни. При други може да мине час преди да почувстват стомашни неразположения, а главоболието е възможно да се появи часове по-късно.

Фактър, че съдържанието на хистамин в храните не може да се определи точно, още повече усложнява диагностицирането. Възможно е някой да прояви остра реакция след консумацията на определена храна един път, а на следващия път да се размине без симптоми.

Обичайни реакции към хистамина

 • Стомашно-чревни оплаквания
  Гадене, диария, стомашни болки или газовете могат да бъдат типични оплаквания. Обикновено се появяват поне час след хранене.

 • Главоболие
  Главоболието след консумация на хранис с хистамин може да се развие бързо или пък след известно време. Мигрената също може да е знак, че организмът не може да обработва хистамина.

 • Обрив
  Кожата може да реагира на нарушения метаболизъм на хистамина с обрив, сърбеж, оток или зачервяване.

 • Проблеми с дишането
  Дихателните пътища също могат да бъдат засегнати. Признаците варират от дразнене в гърлото, запушен нос или хрема до астматичен пристъп.

 • Сърдечно-съдови
  Проблемите с хистамина могат да се проявят под формата на сърцебиене или световъртеж.

Списък с храни

Храни, съдържащи хистамин?

Реакции

Как да идентифицираме обичайните реакции при хистаминова непоносимост

Диагноза

Диагностициране на хистаминовата непоносимост: трудно, но не невъзможно