Хистаминът - това е непоносимост към всичко вкусно

Умора, главоболие, стомашни неразположения, обриви, сърцебиене, световъртеж, а често и комбинация от необясними симптоми, чийто произход често трудно можем да установим? Алергенните тестове и многобройните прегледи не дават резултат? Причината за тези оплаквания може да е хистаминова непоносимост.

Накратко за хистаминовата непоносимост

Разберете какво представлява хистаминовата непоносимост, на какво се дължи и как може да живеем с нея.

Какво по-точно е хистаминът?

Хистаминът е естествен посредник. Произвежда се от тялото и може да се открие в цялото тяло. В биологичен аспект, хистаминът спада към групата на биогенните амини. Това са метаболити на протеиновите компоненти - аминокиселините. В човешкото тяло хистаминът участва в множество функции. Играе активна роля за имунната защита. Ако получите оток, например след нараняване, това е причинено от хистамина. Той е виновникът и за сърбежа и болката при много алергични реакции.

Освен в човешкото тяло, хистаминът се съдържа в множество хранителни продукти. Този хистамин е известен като екзогенен, или външен. Продуктите, които зреят дълго време като червеното вино и твърдото сирене съдържат големи количества хистамин. Други храни като ананаса и шоколада са известни като хистамин-либератори. Въпреки, че съдържат малко количество хистамин, те причиняват допълнително освобождаване на хистамин в червата. Храни, които съдържат или освобождават хистамин обикновено могат да се консумират безпроблемно, т.к. ензимът диамин оксидаза (ДАО) разгражда хистамина.

Защо някои хора не могат да понасят хистамин?

Липсата на ензима диамин оксидаза (ДАО) означава, че тялото не може да обработва хистамина от храната. Недостигът на ДАО може да бъде временен или постоянен (хроничен). В тялото може временно да има излишък от хистамин, например поради натравяне с риба (храна богата на хистамин) или пък заради стрс и повишено физическо натоварване. Ако нямаме достатъчно ДАО, това ще причини различни симптоми. Алкохолът и някои лекарства могат също да възпрепятстват действието на ДАО, дори и да са в малки количества. Временният недостиг на ензими от този тип може да засегне всеки и да причини оплаквания. Образуването на ензима ДАО може да бъде възпрепятствано генетично или поради хронично възпаление на червата като болестта на Крон или целиакия. В тези случаи става въпрос за постоянен ензимен дефицит.

Възможно ли е да имам хистаминова алергия?

Нека бъдем наясно: хистаминова алергия не съществува. Въпреки, че някои от симптомите наподобяват алергия, причините са различни. При алергиите имунната система атакува безвредни субстанции като ги припознава като патогени - формират се антитела срещу заподозрените нападатели. Тези антитела "запомнят лицата" на предполагаемите нападатели и "вдигат аларма" незабавно щом субстанцията навлезе в тялото. В резултат имунната система вади арсенала си и се предизвиква алергична реакция. И така, как антихистаминовите продукти помагат при алергии? Лесно. Катопосредник хистаминът е въвлечен в алергичната реакция. Антихистамините забавят този посредник и отслабват алергичните симптоми.

Какво е алергия към червеното вино?

За много хора чаша червено вино е просто част от една релаксираща вечеря. И все пак на следващата сутрин някои не се чувстват добре. Не винаги причината е в алкохола. Всъщност, често симптомите на непоносимост се проявяват след консумация на червено вино. Това е така, т.к. много от червените вина съдържат хистамин. Колкото по-дълго е отлежавало виното, толкова повече хистамин има. Количеството хистамин зависи от реколтата, сорта на гроздето и страната на произход. Освен хистаминът, съставки като сулфитите или тирамина също могат да предизвикат реакции на непоносимост. Червените вина съдържат и протеини, към които някои хора пък развиват алергична реакция.
Важно: Ако забележите нещо нередно след консумация на малко количество вино, консултирайте се с лекаря ви относно провеждане на тест за алергени.

Кои хора са по-податливи на хистаминова непоносимост?

Жените по-често имат проблем с разграждането на хистамина. Оплакванията се проявяват особено силно по време на менопаузата. Затова някои доктори смятат, че има връзка между хистамина и хормоните. Фактор, който подкрепя тази теория е, че менструалните болки са сред някои от проявленията на непоносимост.

Хистаминова непоносимост и бременност - какво трябва да помня?

По време на бременност в повечето случаи проблемните оплаквания породени от хистамина магически изчезват. По време на бременност производството на защитни ензими, какъвто е ДАО, нараства трикратно. Смята се, че това се случва, за да се защити ембриона от действието на хистамина, който може да предизвика контракции. След раждане ДАО се връща на предишните нива и непоносимостта може да се възвърне.

Помощ: детето ми чувствително ли е към хистамина?

Плаченето след хранене, подутото коремче или обривите могат да накарат много майки да си мислят, че бебето им не може да разгражда хистамина, особено ако самите те имат такива проблеми. В повечето случаи проблемите на бебето могат да се дължат на други причини, които могат лесно да се идентифицират и лекуват. Към момента няма данни колко деца и младежи са чувствителни към хистамина. Според специалистите проблемите, свързани с хистамина често се появяват на по-късна възраст.

Списък с храни

Храни, съдържащи хистамин?

Реакции

Как да идентифицираме обичайните реакции при хистаминова непоносимост

Диагноза

Диагностициране на хистаминовата непоносимост: трудно, но не невъзможно