Хората, които са чувствителни към хистамин трябва да предпочитат пресни и, по възможност, непреработени храни. И все пак, колкото по -дълго храната се съхранява или узрява, толкова повече хистамин съдържа. Готовите ястия, консерви и замразени храни са предназначени за продължителни периоди на съхранение - и високото им съдържание на хистамин отразява това.

В допълнение, преработката на храни и течности може да повиши тяхното съдържание на хистамин. Например, виното съдържа особено голямо количество хистамин в резултат на ферментация. Процесът на ферментация, приложен към кафе или чай, също може да увеличи съдържанието на хистамин. Пушени продукти като салам, шунка и пушена риба се считат за храни, богати на хистамин, както и киселото зеле.

Въпреки че цитрусовите плодове, ягодите, бобовите растения и пшеничните зърна са с ниско съдържание на хистамин, те насърчават освобождаването на хистамин в организма. Ако тялото не може да разгради адекватно хистамина, страдащите трябва да спрат да ядат напълно тези храни. Уверете се, че ежедневната ви диета се състои от висококачествени, питателни и разнообразни храни, които правят възможно най-доброто за вашето тяло. 

Хистамин-либераторите са храни, които сами съдържат малко хистамин, но или стимулират освобождаването на хистамин в червата, или могат да блокират разграждащия хистамин DAO ензим.
Те включват шоколад и какао, някои видове плодове като ягоди и цитрусови плодове, гъби, домати и ядки.

В допълнение, алкохолът и някои съставки на лекарствата (например приспивателни или отхрачващи средства) могат значително да намалят действието на ендогенния DAO ензим.

Страдащите трябва да ядат само умерено следните освобождаващи хистамин продукти:

Ягоди
Цитрусови плодове
Домати
Ананас
Киви
Гъби
Морски дарове
Шоколад

Помощни вещества (глутамат, бензоати, оцветители, сулфити, нитрити)
Портокали
Круши
Банани
Малини
Бобови
Пшеничен зародиш
Кашу
Орехи

Хистаминова непоносимост

Храни, съдържащи хистамин

Реакции

Как да идентифицираме обичайните реакции при хистаминова непоносимост

Диагноза

Диагностициране на хистаминовата непоносимост: трудно, но не невъзможно