Много хора дълго време се опитват да намерят причината за техните оплаквания. Все пак, хистаминовите симптоми не са специфични. Това означава, че причините за появата им може да са много различни. А тъй като съдържанието на хистамин в храните често се променя, много трудно е да се прецизира причинителя.

Лекарите имат следните варианти да идентифицират хистамина като причинител на оплакванията:

Методите включват:

  • Добра възможност е воденето на дневник със записи на симптомите и хранителния режим. Трябва да записвате подробно какво и в какви количества сте консумирали, както и какви оплаквания са се появили и кога.

  • В същото време докторът трябва да изключи други причини за оплакванията. По специално, кръвните и кожните изследвания следва да изключат алергична реакция.

  • Непоносимостта към хистамина може да бъде установена чрез измерване на активността на ДАО в кръвта. Важно е да знаете, че тези нива може да варират поради стрес и натоварване.

Страдате ли от необясними храносмилателни проблеми (като диария, подуване, др) или обриви?

Често ли се чувствате уморени (особено след хранене) дори да сте си починали добре?

Чувствате ли се замаяни, без да сте пили алкохол?

Случвало ли ви се е понякога да не понасяте добре храни като месо, прясна риба, сирене или червено вино, а друг път да нямате проблем?

Реакции

Как да идентифицираме обичайните реакции при хистаминова непоносимост

Списък с храни

Храни, съдържащи хистамин?

Лечение

Справяне с непоносимост към хистамина

DAOSiN®: Доставя вътрешния ензим разграждащ хистамина