Ако сте чувствителни към хистамина в храните, трябва да внимавате с какво се хранете. Някои храни съдържат много хистамин. Отделно, има и храни, които стимулират освобождаването на хитамина в тялото (хистамин-либератори) или блокират вътрепния ензим ДАО.

Помага ли ниско-хистаминовата диета?

Ако тялото ви е чувствително към хистамина, препоръчваме да избягвате консумацията на храни богати на хистамин. Пълното изключване на хистамина от диетата е практически невъзможно, ако искате да се храните балансирано, т.к. храните без хистамин не са много. Като цяло, пресните, необработвани храни са с ниско съдържание на хистамин. Консервираните, отлежавали, зрели и втасвали продукти, както и индустриално преработваните такива са с високо съдържание на хистамин.

Да се откажем завинаги от хистамина?

При временен недостиг на ензими може да бъде достатъчно да избягваме храни с много хистамин за две седмици. Продължителността на ниско-хистаминовата диета е индивидуална и може да варира. Затова най-добре е да се консултирате с лекар.

Вода, кафе и чай

Картофи, ориз и паста

Зърнени продукти

Свежи млечни продукти

Зеленчуци

Подправки и билки

Прясно месо, птици и риба

Растителни масла

Хистаминова непоносимост

Храни, съдържащи хистамин

Реакции

Как да идентифицираме обичайните реакции при хистаминова непоносимост

Диагноза

Диагностициране на хистаминовата непоносимост: трудно, но не невъзможно