Вкусно и здравословно: ниско-хистаминово хранене

Приготвянето на ниско-хистаминова храна не е толкова трудно, ако следвате следните основни правила:

  • 1. Продуктите трябва да са пресни. Ползвайте закупени през деня плодове и зеленчуци. Ако обичате колбаси и месо, помолете месарят да ви даде пресни продукти.

  • 2. Не купувайте полуфабрикати и пакетирани готови храни. Те имат подправки и фиксове, както и доста помощни вещества (консерванти, оцветители и т.н.)

  • 3. Слушайте тялото си. Хората с хистаминова непоносимост имат различна реакция към храната. Възможно е да се затруднявате с усвояването на някой от продуктите в списъка ни. Ако е така, не го включвайте за известно време и после опитайте отново с малки количества.

  • Съвет: Отглеждайте си подправки в саксия.Едно сандъче с маруля на терасата ще ви осигури прясна салата през цялата година.

Рецепти с ниско съдържание на хистамин

Ниско-хистаминово ризото с аспержи

Леко като летен бриз и лесно смилаемо. Зелени аспержи, пресни тиквички и сочен грах - толкова вкусно и здравословно!Ниско-хистаминова хрупкава гранола

Това ниско-хистаминово мюсли, приготвено с вкусни ядки, кокосови стърготини и сушени плодове дава страхотен старт на деня!

Ниско-хистаминова сурова торта

Свежа и плодова ниско-хистаминова сурова торта, която всеки може да направи лесно. Перфектният летен десерт за горещите дни.

Ниско-хистаминова купа суперхрани


Това е купа за шампиони. Освен, че изглежда добре, тя е вкусна, полезна и с нисък хистамин.Прасковена торта в чаша

Ниско-хистаминовата прасковена торта е идеална алтернатива на нормалните торти и няма нужда от печка или фризер. Лека, свежа, вкусна и лесна за приготвяне само с 6 съставки.